Scholenproject Rotterdam Cycling on Tour van start

Scholenproject Rotterdam Cycling on Tour van start

De Tour de France komt al een klein beetje naar Rotterdam: vanaf deze week loopt het Rotterdam Cycling on Tour-scholenproject in de stad. In een speciaal ingerichte truck kunnen leerlingen uit het voortgezet onderwijs op de racefiets stappen en hun skills testen. Het Rotterdam Cycling on Tour-scholenproject is de eerste stap in het stappenplan rond de gedroomde komst van de Tour de France naar Rotterdam in 2024 of 2025.

Virtueel de tijdrit fietsen

In de truck staan racefietsen klaar waarmee ze virtueel door het centrum van de stad kunnen rijden, langs alle beeldbepalende plekken en gebouwen, over het beoogde tijdritparcours van de Grand Départ 2024/2025. Terwijl ze fietsen, zien ze de route levensecht op het scherm. Ondertussen wordt gekeken hoe het gesteld is met hun conditie, onder meer door het wattage te meten dat ze bereiken tijdens het wegtrappen van de kilometers. Alle resultaten worden per klas verwerkt en uiteindelijk komt daar een winnende klas uit. Verder doen de leerlingen mee aan een kennisquiz met vragen over bijvoorbeeld fietsen, fietsveiligheid en de Tour de France. Eveneens op klassenniveau, om op deze manier het werken in teamverband te stimuleren.

“Zet kinderen op een fiets en je zult zien dat sommigen tot hun verbazing veel kracht in de benen hebben en er veel plezier aan beleven”, zegt Sven de Langen, de sportwethouder van Rotterdam. “De talenten die hieruit naar voren komen, kunnen dan doorstromen naar wielervereniging RWC Ahoy.”

De Rotterdam Cycling on Tour-truck is vormgegeven door de bekende Rotterdamse kunstenaar Stang Gubbels. De truck staat elke week op een andere locatie in de stad, te beginnen deze week op het Noordplein. In de herfstvakantie (medio oktober) vindt de officiële kick-off van het scholenproject plaats. De truck verschijnt dan op een iconische locatie in de stad, waar iedere Rotterdammer zijn of haar skills op de fiets kan testen.

Deel op social media

Rotterdam cycling Grand Départ

Blijf op de hoogte

Rotterdam cycling Grand Départ

Blijf op de hoogte

* verplicht