3e93b71e-225a-4c40-80a3-cef12bc0e6ad

Rotterdam opnieuw Tourstad tijdens het Rotterdam Cycling Festival

De afgelopen twee dagen stond Rotterdam in het teken van de Tour de France. Op zaterdag 16 juli en zondag 17 juli hebben bijna 5.000 mensen de eerste editie van het Rotterdam Cycling Festival bezocht. De organisatie kijkt terug op een geslaagd weekend met heel veel fietsplezier voor jong en oud. Het Rotterdam Cycling Festival heeft ervoor gekozen om de komende jaren een partnership te sluiten om gezamenlijk geld op te halen voor projecten van de Erasmus MC Foundation. De doelbesteding van dit jaar was Samen Touren tegen Kanker! Samen zetten wij ons in voor een betere behandeling van kanker. In totaal werd er 293.036 euro opgehaald om de kwaliteit van leven van kankerpatiënten vóór, tijdens en na de behandeling te verbeteren.

“Om zoveel mensen bij elkaar te zien die genieten van het fietsen en tegelijk een belangrijke bijdrage leveren aan belangrijk kankeronderzoek, dat is hartverwarmend”, aldus Leonore Tuijt van de Erasmus MC Foundation.

Ook directeur Rotterdam Topsport Peter Blangé is tevreden, zei hij gisteren: “We hebben met het Rotterdam Cycling Festival Rotterdammers en fietsliefhebbers uit het hele land alvast laten ervaren wat onze ambities zijn richting een mogelijke Grand Départ van de Tour de France en de komst van de Tour de France Femmes by Zwift naar de stad. Dank aan iedereen die daaraan heeft bijgedragen!”

Tourgevoel
De Tour de France liep als een rode draad door het festival heen. Als eerste Nederlandse stad had Rotterdam zich aangesloten bij L’Étape by Tour de France, een serie fietstochten over de hele wereld onder de vlag van de A.S.O., de organisator van de Ronde van Frankrijk. Een Tourcafé waar liefhebbers niks misten van de spannende ritten in de Tour. En een heus Tour de France museum waar fans zich vergaapten aan oude items uit de Tour zoals Routeboeken, de groene trui, de allereerste trui van Eugėne Christophe en veel meer moois.

Actieve beleving
Zaterdag stond in het teken van de L’Étape by Tour de France Charity Rides over diverse afstanden. Meer dan 1.500 fietsers stapten op de fiets voor Samen Touren tegen Kanker om geld bij elkaar te fietsen voor wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut. Alsof dat nog niet genoeg was er een dikke mannen race, de Grote Prijs Katendrecht was het genieten bij de wedstrijd voor oud-beroepsrenners. Johan van der Velde gaf het startschot voor een ouderwetse profkoers met Erik Breukink, Michael Boogerd, Peter van Petegem, Johan Museeuw en meer kopstukken uit het profpeloton.

Team Jumbo Visma Dikke Banden Races en Ladies Ride
Op zondag fietsten Leontien van Moorsel en haar fietsvriendin Wendy van Dijk mee in de Ladies Ride met ruim 1.000 vrouwen. Voor de kleintjes waren er Dikke Banden Races van Team Jumbo Visma in verschillende leeftijdscategorieën. Het wedstrijdprogramma werd afgesloten met de KNWU wedstrijden in de categorie vrouwen en sportklasse.

Sfeermaker Douwe Bob en A-Fever
Ook voor de festivalganger was er ruime keuze aan optredens. Op zaterdag waren er optredens van chanson- en popzangeres Davine & Band, ABBA-tributeband A-Fever en Douwe Bob. Op zondag sloot Nielson het festival niet af in verband met stemproblemen.

Deel op social media

Rotterdam cycling Grand Départ

Blijf op de hoogte

Rotterdam cycling Grand Départ

Blijf op de hoogte

* verplicht