My dream, my goal, my Tour

Rotterdam wil in 2024 of 2025 de Grand Départ van de Tour de France organiseren. Op donderdag 6 mei is daarvoor het bidbook aangeboden aan de organisatie van de Tour de France , de A.S.O. (Amaury Sport Organisation) Rotterdam organiseerde in 2010 al eens de Tourstart. De gemeente wil een nieuwe Grand Départ aanwenden om inwoners en ondernemers te inspireren en perspectief te bieden in deze moeilijke tijd en een impuls te geven aan de economie en het toerisme. Het moet een Tour worden voor álle Rotterdammers. “We willen het motto ‘My dream, my goal, my Tour’ gebruiken als inspiratiebron voor de hele stad”, zegt sportwethouder Sven de Langen.

Daarom is er in de aanloop ook veel aandacht voor het vrouwenwielrennen en voor de jeugd. Via een stappenplan in vier etappes wordt toegewerkt naar de gewenste Grand Départ:

Bekijk de video!

Kijk hier de video die Rotterdam gemaakt heeft voor het bidbook van een gedroomd nieuw Grand Départ in 2024 of 2025. Het moet een Tour worden voor álle Rotterdammers, met ‘My dream, my goal, my Tour’ als inspiratiebron voor de hele stad.

Rotterdam Cycling on Tour (2021)

Dit scholenproject gaat al in september van dit jaar van start. We bezoeken middelbare scholen met een speciale unit en laten brugklassers ervaren hoe leuk fietsen is.

L’Étape Rotterdam by Tour de France (2022)

Liefhebbers kunnen zich al aanmelden op deze website voor de voorinschrijving van de eerste editie van L’Étape Rotterdam by Tour de France, die in de zomer van 2022 zal plaatsvinden. Onder de vlag van de Tour de France organiseren we een cyclosportieve race en verschillende toertochten in stad en regio.

Rotterdam Tour (2022)

Vanaf 2022 willen we een internationale race voor vrouwen organiseren: de Rotterdam Tour. Voor deze nieuwe wedstrijd streven we naar de hoogste categorie van de UCI. Een serieuze stap die past bij de toenemende aandacht voor het vrouwenwielrennen.

Tour Féminin

Rotterdam stelt zich ook kandidaat voor de aankomst van de Tour Féminin. We willen graag de eerste buitenlandse finishstad worden van deze rittenkoers voor vrouwen die de A.S.O. heeft aangekondigd.

Grand Départ (2024 of 2025)

In de ambitie om de Tour weer naar Nederland te halen, trekt Rotterdam op met de gemeente Den Haag en de provincie Limburg. Drie wedstrijddagen: een openingstijdrit door het hart van Rotterdam, een rit door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en een etappe van Rotterdam naar Valkenburg. Een unicum voor ons land: de Tour was nog nooit drie volle dagen in Nederland.

De Grand Départ wordt uiteindelijk toegewezen door de A.S.O. De startplaatsen van 2021 (Brest), 2022 (Kopenhagen) en 2023 (Bilbao) zijn inmiddels bekend.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief