My dream, my goal, my Tour

Rotterdam wil in 2025 de Grand Départ van de Tour de France organiseren. Op donderdag 6 mei 2021 is daarvoor het bidbook aangeboden aan de organisatie van de Tour de France , de A.S.O. (Amaury Sport Organisation) Rotterdam organiseerde in 2010 al eens de Tourstart. De gemeente wil een nieuwe Grand Départ aanwenden om inwoners en ondernemers te inspireren en perspectief te bieden in deze moeilijke tijd en een impuls te geven aan de economie en het toerisme. Het moet een Tour worden voor álle Rotterdammers. “We willen het motto ‘My dream, my goal, my Tour’ gebruiken als inspiratiebron voor de hele stad”, zegt sportwethouder Sven de Langen.

Daarom is er in de aanloop ook veel aandacht voor het vrouwenwielrennen en voor de jeugd. Via een stappenplan in vier etappes wordt toegewerkt naar de gewenste Grand Départ.

Bekijk de video!

Kijk hier de video die Rotterdam gemaakt heeft voor het bidbook van een gedroomd nieuw Grand Départ in 2025. Het moet een Tour worden voor álle Rotterdammers, met ‘My dream, my goal, my Tour’ als inspiratiebron voor de hele stad.

Rotterdam Cycling on Tour

Dit scholenproject ging al in september 2021 van start. We bezoeken middelbare scholen met een speciale unit en laten brugklassers ervaren hoe leuk fietsen is.

L’Étape Rotterdam by Tour de France

Onder de vlag van de Tour de France organiseren we een cyclosportieve race en verschillende toertochten in stad en regio.

stamp-biker-blue

Rotterdam Cycling Women Criterium

Bij het promoten van de fiets wil Rotterdam iedereen aan bod laten komen. We schenken niet alleen aandacht aan het mannenwielrennen en aan het fietsen voor de jeugd, maar zeker ook aan het vrouwenwielrennen. Op zondag 2 juli organiseren we een  criterium voor vrouwen op het parcours van RWC Ahoy. Dit past bij de toenemende aandacht voor het vrouwenwielrennen en die ons kan helpen bij de talentontwikkeling van fietsende vrouwen en meisjes. Het beloofd een schitterend spektakel te worden en is een mooie voorzet richting de ambitie om de Tour de France Femmes avec Zwift naar Rotterdam te halen.

Tour de Femmes avec Zwift

Rotterdam stelt zich ook kandidaat voor de komst van de Tour de Femmes avec Zwift. We willen graag de eerste buitenlandse finishstad worden van deze rittenkoers voor vrouwen die de A.S.O. heeft aangekondigd.

stamp-biker
stamp-euromast

Grand Départ (2025)

In de ambitie om de Tour weer naar Nederland te halen, trekt Rotterdam op met de gemeente Den Haag en de provincie Limburg. Drie wedstrijddagen: een openingstijdrit door het hart van Rotterdam, een rit door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en een etappe van Rotterdam naar Valkenburg. Een unicum voor ons land: de Tour was nog nooit drie volle dagen in Nederland. De Grand Départ wordt uiteindelijk toegewezen door de A.S.O. De startplaatsen van 2021 (Brest), 2022 (Kopenhagen), 2023 (Bilbao) en 2024 (Florence) zijn inmiddels bekend.

Blijf op de hoogte

Rotterdam cycling Grand Départ

Blijf op de hoogte

* verplicht