Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Het Rotterdam Cycling Festival is de opmaat naar een nieuwe Tourstart (Grand Départ) en de komst naar de stad van de vrouwen-Tour (Tour de France Femmes avec Zwift). Het driedaagse evenement van 15 tot en met 17 juli 2022 is bedoeld om het Rotterdamse fietsbeleid te promoten: meer fietsen en wielrennen (top- en breedtesport) en dus meer gezond bewegen.

Het programma is gevarieerd en voor iedereen toegankelijk. Zo is er de enige cyclosportieve race in Nederland met L’Étape Rotterdam by Tour de France. Volop entertainment, verschillende toertochten en een nieuw internationaal vrouwencriterium in samenwerking met Rotterdam The Hague Airport.

Het Rotterdam Cycling Festival heeft alles in zich om het grootste fietsfeest van Nederland te worden

stamp-euromast

L’Étape Rotterdam by Tour de France Cyclo

In aanloop naar een gedroomde nieuwe Grand Départ organiseert de havenstad, samen met de Tour de France, L’Étape Rotterdam by Tour de France. Een cyclosportieve rit met tijdsmeting op een afgesloten parcours voor het ultieme Tour de France-gevoel. Écht koersen zonder dat een wedstrijdlicentie verplicht is. Je fietst tegen elkaar met dezelfde reglementen als de profs. Op de meet geldt: wie het eerst over de streep komt wint. Na de aankomst worden daadwerkelijk de ‘echte’ Tour de France-truien uitgedeeld.

 

Dit jaar staan in twintig landen over de hele wereld, edities van L’Étape by Tour de France op het programma. De eerste editie op zaterdag 16 juli 2022 is daarmee de enige Gran Fondo in Nederland. Via deze website scoor je alvast een startbewijs.

stamp-erasmusbridge

L’Étape Rotterdam Charity Rides

De bekende fondsenwervende toertochten van Tour de Rotterdam heten voortaan L’Étape Rotterdam by Tour de France Charity Rides. Deelnemers krijgen als extra de beleving van de Tour de France tijdens hun rit. Een betere manier om de tiende editie van het evenement te vieren is er niet. Het begon allemaal tijdens de Grand Départ in 2010 en door de koppeling met L’Étape by Tour de France is de cirkel nu rond.

L’Étape Rotterdam by Tour de France staat in het teken van Samen Touren tegen Kanker! Samen de strijd aangaan voor een betere behandeling van kanker. Het doel: de kwaliteit van leven van alle kankerpatiënten vóór, tijdens en na de behandeling te verbeteren. We willen ervoor zorgen dat patiënten in goede mentale en fysieke conditie komen en blijven. Dit doen we met een eHealth-programma: digitale hulpmiddelen die de patiënt begeleiden.


De Charity Rides bestaan uit twee Family Rides van 25 en 45 kilometer en drie Tour Rides van 80, 105 en 120 kilometer. Ook is het mogelijk om deel te nemen aan de Pelotonstocht van 125 kilometer met start en finish bij RWC Ahoy langs de landingsbaan van Rotterdam-The Hague Airport. Liefhebbers kunnen zich onderstaande link inschrijven.

Wendy & Leontien Ladies Ride

 

Kom in beweging en fiets mee met Wendy en Leontien op zondag 17 juli 2022. De fietstocht van Leontien van Moorsel en Wendy van Dijk is een variant op de bekende Leontien Ladies Ride, waar op initiatief van de voormalig wereld- en olympisch kampioene duizenden vrouwen aan deelnamen. Er zijn routes uitgestippeld van 25, 45 en 80 kilometer. Je kunt op ieder type fiets deelnemen aan de fietstochten.

Het doel van Wendy en Leontien is om vrouwen in beweging te krijgen en te laten zien dat het gaat om plezier in het leven. Per deelnemer gaat een vast bedrag naar de Erasmus MC Foundation. Mannen zijn uiteraard ook welkom. De Wendy & Leontien Ladies Rids is namelijk onderdeel van het driedaagse Rotterdam Cycling Festival met een Tour de France museum, Tourcafe, diverse foodtrucks, allerlei optredens en wedstrijden.

Rotterdam Cycling Women's Criterium

Bij het promoten van de fiets wil Rotterdam iedereen aan bod laten komen. We schenken niet alleen aandacht aan het mannenwielrennen en aan het fietsen voor de jeugd, maar zeker ook aan het vrouwenwielrennen.

Op zondag 17 juli organiseren we een internationaal criterium voor vrouwen op een unieke locatie. Rotterdam-The Hague Airport stelt voor de race éénmalig het vliegveld voor een paar uur beschikbaar voor een groot internationaal professioneel deelnemersveld. Een serieuze stap die past bij de toenemende aandacht voor het vrouwenwielrennen en die ons kan helpen bij de talentontwikkeling van fietsende vrouwen en meisjes. Niets coolers immers dan jouw wieleridolen van zo dichtbij aan het werk te zien. Het beloofd een schitterend spektakel te worden en is een mooie voorzet richting de ambitie om de Tour de France Femmes by Zwift naar Rotterdam te halen.

Ronde van Katendrecht

De ronde is het ‘Feest van de Fiets’ waar cultuur en sport elkaar ontmoeten. Het programma biedt live-muziek, theater en kinderattracties. Spectaculair zijn de races van de Fixed Gear-rijders op vrijdag en de wedstrijd met wereldberoemde oud-beroepsrenners op zaterdag. Iedereen met fietsfanatisme kan meedoen aan de verschillende leuke wedstrijden op alle niveaus. Van dikke banden races tot amateurwedstrijden.

stamp-euromast

Entertainment

De ronde is het ‘Feest van de Fiets’ waar cultuur en sport elkaar ontmoeten. Het programma biedt livemuziek, theater en kinderattracties. Spectaculair zijn de races van de Fixed Gear-rijders op vrijdag en de wedstrijd met wereldberoemde oud-beroepsrenners op zaterdag. Iedereen met fietsfanatisme kan meedoen aan de verschillende leuke wedstrijden op alle niveaus. Van dikkebandenraces tot amateurwedstrijden.

stamp-erasmusbridge

Tour de France Café en museum

In het Tour de France-café́ zijn dagelijks de etappes van het grootste wielerevenement ter wereld te volgen. Onder het genot van een lekker (alcoholvrij) biertje of wijntje kun je de coureurs bijvoorbeeld op zondag 17 juli zien finishen in het Middeleeuwse vestingstadje Carcassonne.

 

In het Tour de France-museum komt de historie van dit wereldevenement tot leven. Hier is alles te vinden over de rijke geschiedenis van La Grande Boucle. Een belevenis voor iedere Tourliefhebber.

Samen voor een gezonde toekomst

De Erasmus MC Foundation is het officiële steunfonds van het Erasmus MC. En de plek waar alle De Erasmus MC Foundation is het officiële steunfonds van het Erasmus MC. En de plek waar alle fondsenwervende initiatieven van het Erasmus MC samenkomen. De foundation steunt artsen en onderzoekers in hun streven naar een beter vooruitzicht voor patiënten en een gezondere toekomst voor iedereen.

Daarom haalt de foundation geld op voor de ondersteuning van baanbrekend wetenschappelijk onderzoek en voor projecten ter verbetering van zorg en welzijn voor de patiënt. Sinds 1 december 2019 is de foundation in het bezit van de Erkenning Goed Doel, afgegeven door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), de onafhankelijke toezichthouder Goede Doelen.

Het Rotterdam Cycling Festival heeft ervoor gekozen om de komende jaren een partnership te sluiten om gezamenlijk geld op te halen voor projecten van de Erasmus MC Foundation.

Blijf op de hoogte

Rotterdam cycling Grand Départ

Blijf op de hoogte

* verplicht