Het Rotterdam Cycling Festival is de opmaat naar een nieuwe Tourstart (Grand Départ) en de komst naar de stad van de vrouwen-Tour (Tour de France Femmes avec Zwift). Het tweedaagse evenement, 16 en 17 juli 2022 is bedoeld om het Rotterdamse fietsbeleid te promoten: meer fietsen en wielrennen (top- en breedtesport) en dus meer gezond bewegen.

Het gevarieerde programma is voor iedereen toegankelijk. Zo is er L’Étape Rotterdam by Tour de France Charity Rides met een pelotonstocht en diverse toertochten, volop entertainment, dikke banden races, een vrouwencriterium en de Wendy & Leontien Ladies Ride. Het belooft een groot fietsfeest te worden. Bekijk hier het volledige programma.

Locatie: RWC Ahoy, Landscheiding 101 Rotterdam
(langs N209, nabij Airport Rotterdam)

stamp-erasmusbridge

L’Étape Rotterdam Charity Rides

De bekende fondsenwervende toertochten van Tour de Rotterdam heten voortaan L’Étape Rotterdam by Tour de France Charity Rides. Deelnemers krijgen als extra de beleving van de Tour de France tijdens hun rit. Een betere manier om de tiende editie van het evenement te vieren is er niet. Het begon allemaal tijdens de Grand Départ in 2010 en door de koppeling met L’Étape by Tour de France is de cirkel nu rond.

L’Étape Rotterdam by Tour de France staat in het teken van Samen Touren tegen Kanker! Samen de strijd aangaan voor een betere behandeling van kanker. Het doel: de kwaliteit van leven van alle kankerpatiënten vóór, tijdens en na de behandeling te verbeteren. We willen ervoor zorgen dat patiënten in goede mentale en fysieke conditie komen en blijven. Dit doen we met een eHealth-programma: digitale hulpmiddelen die de patiënt begeleiden.


De Charity Rides bestaan uit twee Family Rides van 25 en 45 kilometer en drie Tour Rides van 80, 105 en 120 kilometer. Ook is het mogelijk om deel te nemen aan de Pelotonstocht van 125 kilometer met start en finish bij RWC Ahoy langs de landingsbaan van Rotterdam-The Hague Airport. Liefhebbers kunnen zich onderstaande link inschrijven.

Wendy & Leontien Ladies Ride

 

Kom in beweging en fiets mee met Wendy en Leontien op zondag 17 juli 2022. De fietstocht van Leontien van Moorsel en Wendy van Dijk is een variant op de bekende Leontien Ladies Ride, waar op initiatief van de voormalig wereld- en olympisch kampioene duizenden vrouwen aan deelnamen. Er zijn routes uitgestippeld van 25, 45 en 80 kilometer. Je kunt op ieder type fiets deelnemen aan de fietstochten.

Het doel van Wendy en Leontien is om vrouwen in beweging te krijgen en te laten zien dat het gaat om plezier in het leven. Per deelnemer gaat een vast bedrag naar de Erasmus MC Foundation. Mannen zijn uiteraard ook welkom. De Wendy & Leontien Ladies Rids is namelijk onderdeel van het driedaagse Rotterdam Cycling Festival met een Tour de France museum, Tourcafe, diverse foodtrucks, allerlei optredens en wedstrijden.

Rotterdam Cycling Women's Criterium

Bij het promoten van de fiets wil Rotterdam iedereen aan bod laten komen. We schenken niet alleen aandacht aan het mannenwielrennen en aan het fietsen voor de jeugd, maar zeker ook aan het vrouwenwielrennen.

Op zondag 17 juli organiseren we een criterium voor vrouwen op het parcours van RWC Ahoy naast de landingsbaan van Rotterdam-The Hague Airport. Een serieuze stap die past bij de toenemende aandacht voor het vrouwenwielrennen en die ons kan helpen bij de talentontwikkeling van fietsende vrouwen en meisjes.  Het beloofd een schitterende wielerdag te worden en is een mooie voorzet richting de ambitie om de Tour de France Femmes by Zwift naar Rotterdam te halen.

stamp-euromast

L’Étape Rotterdam by Tour de France Cyclo verplaatst naar 2023

Eindelijk stond er weer een cyclo op de kalender in Nederland. Voor dit jaar moeten we helaas melden dat de editie van 2022 geannuleerd is. Om de vergunningen te krijgen voor het afzetten van kruispunten en wegen is er een enorm aantal professionele gecertificeerde verkeersregelaars nodig. Door een drastisch personeelstekort kunnen de security- en verkeersbedrijven het benodigd aantal verkeersregelaars niet leveren. Hierdoor zijn wij niet in staat om de veiligheid te garanderen op de route van de cyclosportieve race. We balen van deze beslissing, maar de veiligheid staat voorop. Alle deelnemers zijn inmiddels geïnformeerd. 

Alle L’Étape Rotterdam by Tour de France toertochten en de overige programmaonderdelen van het Rotterdam Cycling Festival gaan gewoon door. Er is genoeg te beleven voor iedereen, met of zonder fiets. Check voor het volledige programma www.rotterdamcycling.com/programma.

Team Jumbo Visma Dikke Banden Races

Deze Dikke Banden Races worden door Team Jumbo Visma georganiseerd als onderdeel van het READY2RACE programma. Kids van 2 tot en met 12 jaar doen gratis mee. Een leuke laagdrempelige manier om kennis te maken met de wielersport en na afloop lekker Tour de France kijken op het grote scherm in het Tourcafe.

 Doe mee en meld je hier aan!

Ronde van Katendrecht

De ronde is het ‘Feest van de Fiets’ waar cultuur en sport elkaar ontmoeten. Het programma biedt live-muziek van o.a. Douwe Bob, A-Fever, the ultimate ABBA experience en Nielson, theater en kinderattracties. Spectaculair is de wedstrijd met wereldberoemde oud-beroepsrenners op zaterdag. Iedereen met fietsfanatisme kan meedoen aan de verschillende leuke wedstrijden op alle niveaus. Van dikke banden races tot amateurwedstrijden. Voor de KNWU categorieën schrijf je in via knwu.nl.

stamp-euromast

Gratis optredens

Het programma biedt livemuziek van o.a. Douwe Bob op zaterdag 16 juli. Hij won het eerste seizoen van De Beste Singer-Songwriter en vertegenwoordigde Nederland bij het Eurovisie Songfestival met het nummer ‘Slow Down’. A-FEVER the ultimate ABBA experience treedt ook op op zaterdag. Op zondag 17 juli zorgt Nielson voor de sfeer op het festivalterrein van RWC Ahoy. Onder andere bekend van Sexy Als ik Dans. Alle concerten zijn gratis te bezoeken!

Tour de France Café en museum

In het Tour de France-café́ zijn dagelijks de etappes van het grootste wielerevenement ter wereld te volgen. Onder het genot van een lekker (alcoholvrij) biertje of wijntje kun je de coureurs bijvoorbeeld op zondag 17 juli zien finishen in het Middeleeuwse vestingstadje Carcassonne.

 

In het Tour de France-museum komt de historie van dit wereldevenement tot leven. Hier is alles te vinden over de rijke geschiedenis van La Grande Boucle. Een belevenis voor iedere Tourliefhebber.

Samen voor een gezonde toekomst

De Erasmus MC Foundation is het officiële steunfonds van het Erasmus MC. En de plek waar alle fondsenwervende initiatieven van het Erasmus MC samenkomen. De foundation steunt artsen en onderzoekers in hun streven naar een beter vooruitzicht voor patiënten en een gezondere toekomst voor iedereen.

Daarom haalt de foundation geld op voor de ondersteuning van baanbrekend wetenschappelijk onderzoek en voor projecten ter verbetering van zorg en welzijn voor de patiënt. Sinds 1 december 2019 is de foundation in het bezit van de Erkenning Goed Doel, afgegeven door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), de onafhankelijke toezichthouder Goede Doelen.

Het Rotterdam Cycling Festival heeft ervoor gekozen om de komende jaren een partnership te sluiten om gezamenlijk geld op te halen voor projecten van de Erasmus MC Foundation.

Blijf op de hoogte

Rotterdam cycling Grand Départ

Blijf op de hoogte

* verplicht